MEYVELİ EKMEK YAPILIŞI;
Malzemeler:
- 100 gr. yaş maya
- 110 gr. şeker
- 200 ml. ılık su (oda sıcaklığında)
- 2 adet yumurta
- 1 adet yumurta sarısı
- 115 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
- 650 gr. un
- 10 gr. tuz
- 10 gr. mahlep
- İÇ MALZEMESİ:
- 100 gr. ceviz içi
- 100 gr. kuru kayısı
- 100 gr. kuru incir
- 100 gr. kuru üzüm
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı su
- Pişirme kabını yağlamak için;
- Tereyağı-un
Hazırlanışı:
- Bir kapta 30 gr.maya, 110 gr.şekerin 10 gr.’ı ve200 ml. suyu çırpın. 650 gr.unu, 10 gr.mahlebi, 10 gr.tuzu, 100 gr. şekeri, 2 yumurta ve 1 yumurta sarısını,115 gr. tereyağını bir kaba alın.Ortasına mayalı suyu koyun ve elle yedirerek karıştırın. Gerekirse elinizi azar azar una bulayarak, iyice homojen olana kadar yoğurun. 2 saat ağzı streçli bir kapta mayalandırın.
- Bu sırada kayısı, incir ve cevizleri tırnak büyüklüğünde parçalara kesin, üzümü de ekleyip harmanlayın.
- Hamur mayaya gelince tezgaha alın, elinizle çok inceltmeden biraz açın. Ortasına karışımın ¼ ünü serpiştirin ve hamurun bir çeyreği ortaya doğru katlayın. Kalan harcın ¼ ünü katladığınız hamur kulakçığının üstüne koyun, üzerine bir kulak daha kapatın. Bu işlemi 2 kez daha, tüm yemişler bitene kadar tekrarlayın. Hamurun altından elinizle sıkştırarak top haline getirin. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba alın. 30-40 dakika üzeri strechli olarak 2. mayaya yatırın.
- Fırına atmadan önce üzerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı suyu çırparak sürün. 175 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika sonra önü arkaya çevirerek toplam 40-45 dakika üzeri koyu kahve olana kadar pişirin. Piştikten sonra 45 dakika-1 saat dinlendirin. Kabından çıkartın ve dağılmaması için tırtıklı bıçakla keserek servis edin.
- Bir kapta 30 gr.maya, 110 gr.şekerin 10 gr.’ı ve200 ml. suyu çırpın. 650 gr.unu, 10 gr.mahlebi, 10 gr.tuzu, 100 gr. şekeri, 2 yumurta ve 1 yumurta sarısını,115 gr. tereyağını bir kaba alın.Ortasına mayalı suyu koyun ve elle yedirerek karıştırın. Gerekirse elinizi azar azar una bulayarak, iyice homojen olana kadar yoğurun. 2 saat ağzı streçli bir kapta mayalandırın.
- Bu sırada kayısı, incir ve cevizleri tırnak büyüklüğünde parçalara kesin, üzümü de ekleyip harmanlayın.
- Hamur mayaya gelince tezgaha alın, elinizle çok inceltmeden biraz açın. Ortasına karışımın ¼ ünü serpiştirin ve hamurun bir çeyreği ortaya doğru katlayın. Kalan harcın ¼ ünü katladığınız hamur kulakçığının üstüne koyun, üzerine bir kulak daha kapatın. Bu işlemi 2 kez daha, tüm yemişler bitene kadar tekrarlayın. Hamurun altından elinizle sıkştırarak top haline getirin. Yağlanmış ve unlanmış kelepçeli kalıba alın. 30-40 dakika üzeri strechli olarak 2. mayaya yatırın. Fırına atmadan önce üzerine yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı suyu çırparak sürün.
- 175 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika sonra önü arkaya çevirerek toplam 40-45 dakika üzeri koyu kahve olana kadar pişirin. Piştikten sonra 45 dakika-1 saat dinlendirin. Kabından çıkartın ve dağılmaması için tırtıklı bıçakla keserek servis edin.
Afiyet olsun.
Meyveli Ekmek Tarifi; http://seftenyemektarifleri.com
Yemek Tarifleri Facebook; https://www.facebook.com/Şeften-Yemek-Tarifleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder