14 Eylül 2014 Pazar

Ev Yapımı Kruvasan Tarifi

Çikolatalı Kruvasan Tarifi,Kruvasan Tarifi Milföy,Kruvasan Yemek Tarifi,Hamur İşi Kruvasan Tarifi,Kruvasan Nasıl Yapılır?,Lezzetli Kruvasan Tarifi,Evde Kruvasan Nasıl Yapılır?,Ev Yapımı Kruvasan,Kruvasan Yapılışı...

Son zamanlarda lezzetiyle adından sıkça bahsettiren kruvasan büyük firmalarında dikkatini çekti ve market raflarındaki yerini aldı.Reklamlarda kruvasan,kro hasan diyen şu komik arkadaş sayesinde çocuklarında dikkatini çektiler.Geçenlerde yeğenimle markete gittiğimizde ısrarla kruvasan almak istedi tabi ki almadım,içerisinde bir sürü katkı maddesi olan,bu fabrikasyon tatsız tuzsuz şeyi ufak bir çocuğa yediremezdim.Ben sana eve gidince yapacağım dedim ve ona sözümü tutup mis gibi kokan çıtır çıtır kruvasanlar yaptım,sizlerle de paylaşmak istedim,yapanlara şimdiden afiyet olsun:)

evde kruvasan nasıl yapılır?


kruvasan hamuru nasıl yapılır

Kruvasan İçin Malzemeler:

Hamuru İçin:
-1 paket instant maya
-50 gr (Elli gram) tereyağı
-3,5 (Üç buçuk) bardak un
-1 (Bir) bardak su
-1 (Bir) tatlı kaşığı tuz
-1 (Bir) tatlı kaşığı şeker

Hamurun Arasına Yerleştirmek İçin:
-250 gr tereyağı

Üzeri İçin: 
-Yumurta sarısı + bir çimdik tuz

İçi İçin:
Sürülebilir çikolata (Ben Nutella kullanmanızı tavsiye ederim,çünkü çok daha lezzetli oluyor:)
Kruvasan Hamuru Yapılışı: 
-Unun yarısı yoğurma kabına alınır. Üzerine maya, tuz, şeker ilave edilir. Su eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Azar azar un ilave edilerek hamur kendini toplamaya başlayınca yumuşamış yüz gram kadar tereyağı eklenir. Yoğurma işlemine devam edilir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edildiğinde hafif unlanmış bir tezgâh üzerine alınarak 7 – 8 dakika hamur iyice özleşene kadar yoğrulur. Üzeri bir streçle kapatılan hamur iki kat oluncaya kadar mayalanmaya bırakılır.

-Mayalanan hamur unlanan tezgâh üzerine alınarak dikdörtgen şeklinde açılır. Uzunlamasına açılan hamurun uç kısımları ortada birleştirilir. Daha sonra yandaki katlar birbirinin üzerine getirilir. Bu şekildeki hamur streçlenerek bir gece buzdolabında bekletilir.

-Oda ısısındaki 250 gramlık tereyağı kalın bir buzdolabı poşeti içerisine alınarak her tarafı eşit olacak şekilde inceltilir. Bu şekliyle donana kadar buzlukta bekletilir.

-Buzdolabında bekletilen hamur ertesi gün dışarıya alınır. Yine dikdörtgen ve inceltilmiş tereyağının boyutlarına uygun şekilde açılır. Açılan hamurun bir kısmına buzluktan çıkarılan ve naylonundan ayrılan yağ yerleştirilir. Hamurun diğer kısmı yağ içerde kalacak şekilde yağın üzerine kapatılır.

-Hamur tekrar açılıp üçe katlanır. Bu işlem iki kez daha tekrarlanır. (Hamurunuzun büyüklüğüne göre ikiye de katlanabilir.) Hamur streçlenir ve dolaba kaldırılır.

-Dolapta 2 – 3 saat bekleyip sıkılaşan hamur tekrar dışarı alınır. Bir karış genişliğinde yarım santim kalınlığında uzunlamasına açılır. Taban genişliği on santim olan üçgenlere ayrılır ve rulo şeklinde sarılır. İstenirse üçgenlerin iç kısmına kahvaltılık çikolata sürülür ve yine rulo şeklinde sarılır.

-Fransızca kelime anlamında olduğu gibi hilal şekilli ay çöreği yapısı istenirse iki taraftan uçları aynı yönde içe doğru bükülür. İstenirse ölçüleri yarıya indirerek bebek kruvasanlar da yapılabilir. Ayrıca çikolata yerine marmelat kullanarak elmalı, kayısılı kruvasan da yapmak mümkündür.

-Pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. Yumurta sarısı bir çimdik tuzla çırpılarak kesme yerlerine gelmemek suretiyle kruvasanların üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derecede on dakika pişirilir. Fırının ısısı 190 dereceye düşürülerek on beş – yirmi dakika veya kızarana kadar pişirilir. Taze olarak servis edilir. Yapıldığı gün yenilmesinde fayda vardır.

-Açma ve katlama işlemleri uzun sürse de sonuç (kahve veya çay yanında sıcak gevrekliğin çıtırtısı ile damakta bıraktığı enfes lezzet) yapmaya değer...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About Me

Designed By Seo Blogger Templates Published.. Blogger Templates