28 Ekim 2014 Salı

NEFİS AŞURE TARİFİ

Kolay Asure Tarifi,10 kişilik Aşure Tarifi,Aşure Nasıl Yapılır,Aşure Tarifi Resimli,Aşure Yapılışı,Nefis Aşure Tarifi Şeften Yemek Tariflerinde...


asure tarifi nasıl yapılır

Muharrem Ayı geldi,muharrem ayının bereketli ve vazgeçilmez lezzeti aşure olmazsa olmazlardandır.Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının 10. günü, Nuh Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.
Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker,fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz, çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuru yemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. Tarifi hiçbir hayvansal ürün içermemesi itibariyle vegandır.Bu yüzden hem sağlıklı ve besleyici hem de hafif bir tatlıdır.

Aşure İçin Malzemeler:


-Yarım çay bardağı pirinç
-500gr aşurelik buğday (3 su bardağı)
-1 su bardağı nohut
-1 su bardağı kuru fasulye
-200 gr kuru kayısı
-200 gr kuru üzüm
-1 su bardağı fındık
-3 litre su
-2 su bardağı süt
-4 su bardağı toz şeker
-Çeyrek çay kaşığı tuz
-Çeyrek çay kaşığı karabiber
-Yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili kaynatıp, sunuyu aldım)

Aşurenin Üzeri İçin Malzemeler;

-25 gr fındık
-25 gr kuş üzümü
-100 gr ceviz
-1 adet nar
-Tarçın

Aşurenin  Yapılışı:

-Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.

-Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip 10 dk. kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50 dk. kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15 dk. kaynatmak yeterli olacaktır.).

-Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk. kadar kaynatın.

-Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dk. daha kaynatın.

-Tek tek cam kaselere bölüştürün.
-Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

-Aşure pişirirken toplamda 3 lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.

-Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About Me

Designed By Seo Blogger Templates Published.. Blogger Templates