9 Kasım 2014 Pazar

Kabak Reçeli Nasıl Yapılır? Kabak Reçeli Tarifi

Balkabağı Reçeli Nasıl Yapılır?,Resimli Kabak Reçeli Tarifleri,Kireçte Kabak Reçeli,Kabak Receli Tarifi,Balkabağı Reçeli Tarifi,aradığınız tüm tarifler Şeften Yemek Tariflerinde...

balkabagı receli nasil yapilir


Kabak Reçeli İçin Malzemeler:

-5 kg kabak (kabak aldığınızda genede ağırlıkları bu civarda olur)
-1 su bardağı kireç tozu
-7 kilo şeker
-3 kahve kaşığı limon tuzu
-Su

balkabagi receli nasil yapilir



Kabak Reçelinin Yapılışı:
-5 kilo kabağı resimde görüldüğü şekilde doğrayıp 12 saat kireç suyunda beklettim.
-Kabakları duru suya alıp 5 kilo şekeri 5 kilo su ile kaynatıp ılımaya bıraktım.
-Şekerli su ılıyınca kabakları bol su ile yıkayıp suyunu süzüp ılık şerbetin içine attım ocağa alıp kaynamaya başlayınca altını kıstım.
-Kabaklar şeffaf kristal bir hale gelinceye kadar ağır ateşte pişirdim ve tekrardan 2 kilo şeker daha ilave ettim.
-Bu şekilde kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam ettim.
-İçerisine 3 kahve kaşığı limon tuzu atıp iki dakika daha kaynattım.


kabak reçeli nasil yapilir

kabak reçeli nasıl yapılır


Kabak reçeli yapmak için ; Aktardan alacağınız bir su bardağı kireç tozunu iki litre suda eritin.
Kireç dibe çökene kadar bekleyin ve üzerinde biriken berrak suyu dökün. Bu işlem kirecin yıkanma aşamasıdır.
Sonra dipte kalan kirecin üzerine 3 litre su ilave edip karıştırın.Kireç dibe çökünce üzerinde biriken berrak suyu alın.İşte bu suya kireç kaymağı ya da kireç suyu deniyor. Karpuz kabuklarını ya da başka meyvaları bu kireçli suda bekletebilirsiniz.Bu sayede reçelimizin meyveleri kıtır kıtır olacaktır.
Ne kadar uzun zaman bekletirseniz meyveler o derece sertlik kazanır.Eğer çok kısa süre bekletirseniz meyvelerin dış yüzeyi kıtır içleri de daha yumuşakça olur!..

İkinci seçenek: Kabak reçelinde kullanılan kireç suyu için; İnşaatlarda kullanılan torba içinde satılan sulu kireç de aynı işi görür yalnız bu sulandırılmış kireç için ölçümüz bir su bardağı yerine 2 buçuk 3 su bardağı olacaktır.
Dibe biriken kireci bir ağzı kapalı bir kap içerisinde saklayıp bir daha ki reçel yapımında tekrar sulandırıp kullanabilirsiniz. zira kireç bozulmaz.
Kireç suyu alırken bulandırmadan almak gerekir tortusu meyvelere değerse acımtırak bir tat olur buna da dikkat etmek gerekiyor.
(Sönmemiş kireçten de kireç kaymağı/kireç suyu yapabilirisiniz.Ancak kireci söndürmek için bol suya atmak gerekir sönmemiş kireç su ile buluşunca suyunu fokur fokur kaynatacaktır. 
Yarım kilo 1/2 kg sönmemiş kireci 12 litre suda çözüp soğuttuktan üzerine biriken su en az iki kez dökülür/ yani kireç iki kez yıkanır.Ancak üçüncü ilave ettiğimiz suyu kullanabiliriz.

Çok Önemli Not:
Kireç söndürme işini mutlaka açık havada yapmak ve çıkan gazları ve buharı solumamak gerekir.Sönmemiş kireci çocukların ulaşamayacağı yerde ve ağzı kapalı hava almayan bir kap içerisinde saklamak en uygunudur!..

Kolay Gelsin :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

About Me

Designed By Seo Blogger Templates Published.. Blogger Templates